Bahan2 untuk ayam:
1 ekor ayam - dipotong 12 atau ikut suka
2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari ayam
Bahan2 untuk nasi:
4 cawan beras basmathi - dicuci dan ditoskan
1/2 labu bawang besar - dipotong dadu kecil
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
1/2-1 kiub maggi ayam
2 helai daun bay - yang kering atau fresh
sedikit daun ketumbar - diracik
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1/2 cawan susu cair/segar
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak
bahan2 ditumbuk kasar/halus:
1 inci halia
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
cara:
- untuk membuat ayam: perapkan ayam dengan semua bahan selama 1/2 jam atau lebih
- kemudian gorengkan sehingga masak tetapi jangan sampai terlalu garing
- angkat dan ketepikan
- untuk membuat nasi: cairkan mentega dan minyak di dalam periuk
- tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, serbuk lada hitam, daun bay dan rempah kari sehingga wangi
- kemudian masukkan beras dan kacaukan sehingga sebati supaya mesra dengan rempah2 tadi
- tuangkan susu dan air
- masukkan kiub ayam, garam secukup rasa dan daun ketumbar
- gaulkan rata
- selepas itu susunkan ayam goreng tadi di atasnya dan tutupkan periuk
- biarkan sehingga nasi masak
- jika ingin menggunakan rice cooker, sebelum disusunkan ayam bolehlah dialihkan ke dalam rice cooker dan barulah disusunkan ayam goreng tadi
- masaklah seperti menanak nasi biasa
- setelah masak gaulkan perlahan2 nasi tadi
- angkat dan hidangkan dengan ayam goreng, acar timun, sambal belacan atau lauk pauk yang lain
note: resepi yang simple tapi menyelerakan
source: ika (diubah sedikit)
2 comments:
aah.simple...tapi nampak menyelerakan...
salam kenal monalea resepi nie mmg sedap tak rugi buat
Post a Comment