Pages

7 April 2008

Chocolate & banana cake

Bahan-bahan:
100gm chocolate bar - for baking
150gm unsalted butter - dilembutkan
175gm gula kastor
3 biji telur - dipukul sedikit
175gm tepung naik sendiri
1 camt baking powder
25gm serbuk koko
2 biji pisang - mashed

Streusel topping:
25gm unsalted butter
2 camb tepung gandum
1 camb demerara sugar or light brown sugar
pecans - dicincang dalam anggaran 2 camb
Pecan

demerara sugar - dalam bentuk kiub
cara:

1. panaskan oven pada suhu 180C. griskan loaf tins dan lapikkan dengan parchment paper ataupun taburkan dengan sedikit tepung dan ratakan. ketepikan
2. mula2 buat steusel topping: campurkan butter dan tepung dan gaulkan sebati. kemudian masukkan pula demerara sugar dan pecan yang telah dicincang. gaul rata supaya adunan sebati dan ketepikan
3. sementara itu cairkan chocolate bar secara double boiler ataupun masukkan ke dalam microwave
4. satukan mentega dan gula dan pukul sehingga kembang dan gebu. masukkan sedikit demi sedikit telur sambil dipukul lagi. ayakkan tepung, baking powder dan koko dan masukkan ke dalam adunan tadi dan kaupbalikkan dengan menggunakan spatula sehingga sebati
5. kemudian masukkan pisang dan chocolate cair tadi dan gaul lagi sehingga rata
6. tuangkan adunan ke dalam loaf tin yang telah di sediakan dan taburkan streusel topping di atasnya. setelah itu bakar selama 45 min atau sehingga masak
7. sejukkan tin selama 5 min sebelum di pindahkan ke atas redai sehingga ianya betul2 sejuk dan bolehlah dipotong

note: kalau tak suke letak streusel topping pun boleh jugak. tapi rase kek nie memang sedap dan texturenya begitu lembut dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara supaya tahan lama

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin