Pages

17 April 2008

Mihun goreng hokkien

Bahan-bahan (2-3 org):
200gm mihun - direndam
150gm udang basah - dibuang kulit
100gm isi ayam
100gm kubis cina - dipotong (dlm gambar tak guna cume gantikan dengan sawi nak habiskan stok)
375ml air rebusan ayam
4 sudu makan minyak masak
garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Bahan2 A:
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh kicap cair
1/4 sudu teh kicap pekat

cara:
  • panaskan minyak dalam kuali. goreng ayam hingga separuh masak
  • masukkan udang, sos tiram, kicap cair dan kicap pekat
  • kacau dan bubuh kubis. tuangkan air rebusan ayam
  • campurkan mihun, tutup kuali dan masak atas api kuat
  • tambahkan kicap pekat untuk menggelapkan kuahnya
  • perlahankan api, renihkan sehingga kuah agak kering

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin