Bahan-bahan:
Bahan2 A:
200gm (1 1/2 cawan) tepung gandum
10gm (2 sudu teh) baking powder
5gm (1 sudu teh) soda bikorbonat
60gm (1/2 cawan) susu krim
Bahan2 B:
5gm (1 sudu teh) serbuk kopi segera
140gm (1/2 cawan) gula kastor
25gm (2 sudu besar) madu
150ml (4/5 cawan) air panas
Bahan2 C:
180gm (3/4 cawan) marjerin/butter
5ml (1 sudu teh) esen vanila
30gm (3 sudu besar) serbuk koko)
cara:
1. ayak Bahan2 A dan ketepikan
2. campur kesemua Bahan2 B dan kacau sehingga gula dan madu larut. biar sejuk
3. pukul marjerin, esen vanila dan serbuk koko (Bahan2 C) sehingga berkrim
4. masukkan sebahagian Bahan2 A ke dalam campuran Bahan2 C dan pukul lagi
5. kemudian masukkan sebahagian Bahan2 B dan pukul lagi
6. ulang langkah 4 dan 5 sehingga ramuan sebati
7. curah ke dalam tin yang telah dilapik dengan kertas minyak. bakar dalam oven pada suhu 160C selama 45 min atau sehingga masak
note: ciri penting resepi ini ialah telur tidak digunakan dan kurang kolesterol
0 comments:
Post a Comment