20 April 2008
Udang goreng tepung
Bahan-bahan (3-4 org):
20 ekor udang harimau
minyak masak
Bahan2 A:
1 biji telur putih
3/4 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
sedikit serbuk lada sulah
Bahan2 B:
200gm tepung naik sendiri
garam secukup rasa
1 cawan (250ml) air sejuk
cara:
1. kupas kulit udang cuma tinggalkan bahagian ekor sahaja
2. cuci dan toskan kering2 kemudian gaul dengan bahan2 A dan perapkan selama 30 min
3. sementara itu gaulkan bahan2 B hingga sebati
4. panaskan minyak, celupkan udang ke dalam adunan B kemudian gorengkan sehingga masak dan kekuningan
5. hidangkan panas2 bersama cili sos Thai
note: kepekatan batter ini lebih pekat jika dibandingkan dengan batter goreng pisang
0 comments:
Post a Comment