Pages

20 April 2008

Ikan siakap 3 rasa resepi II

Bahan-bahan (1-2 org):
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 helai daun limau purut
1 batang bunga kantan - dihiris halus
5 batang cili padi - dihiris halus
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan sos ikan/nampla
2 sudu makan cili sos dan sos tomato
1 mangkuk nenas - dipotong dadu
1 mangkuk kecil tomato - dipotong dadu
sedikit garam dan jus lemon

cara:

1. ikan siakap dibelah bahagian tengah, bersihkan, lumur dengan garam, tepung jagung dan sebiji telur (yang dipukul sedikit), kemudian digoreng hingga garing
2. tumis bawang putih, sos tomato, sos cili, cili padi dan bunga kantan
3. setelah layu, masukkan sos ikan, nenas, tomato, jus lemon dan daun limau purut
4. masukkan sedikit air, kacau rata, bubuh garam dan gula
5. setelah mendidih, angkat dan tuang ke atas ikan siakap yang telah digoreng

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin