Bahan-bahan:
500gm daging lembu - dipotong kecil dan nipis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan
1 cawan air
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan2 tumis (dimayang/hiriskan):
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
Bahan2 hiasan:
2 tangkai daun sup - dipotong 1 inci
2 tangkai daun bawang - dipotong 1 inci
1 biji buah tomato - dibelah 6
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
cara:
1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi dan layu
2. masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut
3. masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat
4. masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan2 hiasan
5. angkat dan hidangkan dengan nasi
note: daging boleh jugak direbus terlebih dahulu dan dihiris nipis2. air rebusan daging boleh dijadikan stok untuk kuah
source: k.hanieliza
2 comments:
salam, sukanya kak teh jumpa blog noreen! Daging lada hitam ni macam cara Tok Kak teh buat dan kak teh sendiri dah lupa. Terima kasih dan kak teh akan mencuba.
salam k.teh wah ada org baru mai blog noreen nie. cubelah lagi pun tu resepi k.hanieliza mmg sedap
Post a Comment