2 biji telur - dipukul sedikit
80ml buttermilk
120ml minyak sayur/ganola
225gm pisang - dilecek
300gm gula pasir - boleh dikurangkan gula jika mau
220gm tepung gandum
5gm soda bikarbonat
3gm garam
60gm chopped pecan/almond/walnut - optional
cara:
- griskan 9x5 inch loaf pan dan ketepikan
- ayakkan tepung, soda bikarbonat dan garam. ketepikan
- masukkan telur, buttermilk, minyak dan pisang ke dalam food processor/blender
- kisar sehingga sebati. ketepikan
- masukkan adunan tepung dan gula ke dalam mangkuk adunan. kacau rata
- setelah itu tuangkan adunan pisang yang telah dikisar tadi dan chopped pecan ke dalam adunan tepung
- gaulkan sebati
- kemudian tuangkan ke dalam loaf pan dan bakar pada suhu 165C selama 1 jam 20 min atau sehingga masak
- keluarkan dari oven dan tunggu sehingga sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: allrecipes
0 comments:
Post a Comment