225gm tepung roti
1/2 camt garam
15gm mentega cair
7gm (2 1/2 tsp) instant yeast
125ml air suam
1 biji telur
minyak untuk menggoreng
gula aising atau gula kastor secukupnya
strawberry jam secukupnya - ape2 jenis jam pun boleh ikut selera masing2
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan ulikan doh sehingga tidak melekat
- atau boleh jugak dipukul dengan mixer dengan menggunakan dough hook. pukul sehingga doh tidak melekat di mangkuk adunan
- keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai
- bahagikan doh kepada 8 bahagian dengan satu seberat 55gm
- ambil satu doh bentukkan menjadi bulat dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah digris terlebih dahulu
- lakukan step 5 sehingga habis
- tutup dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45 min ke 1 jam
- pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah disimpan di dalam oven (jangan ON kan)
- letakkan dua cawan air panas di kiri kanan atau di tray yang paling atas
- tutupkan pintu oven dan biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
- setelah itu bolehlah dipanaskan minyak dan goreng donut tadi sehingga masak dan keperangan
- salutkan donut dengan gula aising atau gula kastor
- masukkan strawberry jam sepenuhnya di dalam piping bag
- ambil satu donut dan cucukkan dengan muncung piping bag dan pipekan jam di dalamnya
- sedia dihidangkan
NOTE: resepi donut boleh ikut ape2 resepi pun tapi cara memasukkan jam boleh ikut cara kat sini
source: baking mad
0 comments:
Post a Comment