Pages

23 January 2009

Jam donuts

Bahan-bahan (8 biji):
225gm tepung roti
1/2 camt garam
15gm mentega cair
7gm (2 1/2 tsp) instant yeast
125ml air suam
1 biji telur

minyak untuk menggoreng
gula aising atau gula kastor secukupnya
strawberry jam secukupnya - ape2 jenis jam pun boleh ikut selera masing2

cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan ulikan doh sehingga tidak melekat
  2. atau boleh jugak dipukul dengan mixer dengan menggunakan dough hook. pukul sehingga doh tidak melekat di mangkuk adunan
  3. keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai
  4. bahagikan doh kepada 8 bahagian dengan satu seberat 55gm
  5. ambil satu doh bentukkan menjadi bulat dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah digris terlebih dahulu
  6. lakukan step 5 sehingga habis
  7. tutup dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45 min ke 1 jam
  8. pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah disimpan di dalam oven (jangan ON kan)
  9. letakkan dua cawan air panas di kiri kanan atau di tray yang paling atas
  10. tutupkan pintu oven dan biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
  11. setelah itu bolehlah dipanaskan minyak dan goreng donut tadi sehingga masak dan keperangan
  12. salutkan donut dengan gula aising atau gula kastor
  13. masukkan strawberry jam sepenuhnya di dalam piping bag
  14. ambil satu donut dan cucukkan dengan muncung piping bag dan pipekan jam di dalamnya
  15. sedia dihidangkan

NOTE: resepi donut boleh ikut ape2 resepi pun tapi cara memasukkan jam boleh ikut cara kat sini

source: baking mad

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin