1/2 cawan (100gm) gula pasir (granulated sugar)
1/2 cawan (120gm) gula perang (light brown sugar)
115 gm unsalted butter - sejuk (keluarkan bila nak digunakan) dipotong kiub 1cm
1 biji telur
1 camt esen vanila
1/2 camt soda bikarbonat
1 1/4 cawan (175gm) tepung gandum
1/4 camt garam
1 1/2 cawan (200gm) chocolate chips
1 cawan (130gm) kacang walnuts atau pecans - bakar di dalam oven dan cincang
cara:
- griskan 3 baking tray atau susunkan parchment paper
- ketepikan
- ayakkan tepung bersama2 dengan soda bikarbonat dan garam
- ketepikan
- panaskan oven pada suhu 150C
- pukul gula pasir, gula perang dan unsalted butter sehingga sebati (pukul dengan menggunakan kelajuan minimum dan apabila butter sudah agak lembut barulah dinaikkan kelajuan mixer)
- masukkan telur dan esen vanila sambil dipukul lagi
- kemudian masukkan tepung sambil dipukul sehingga sebati
- akhir sekali kaupbalikkan chocolate chips dan kacang walnut ke dalam adunan sehingga sebati
- ambil adunan sebesar 2 camb (5cm) dan susunkan ke atas baking tray
- lakukan sehingga habis adunan dan bakar selama 18-20 min dan keperangan
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- setelah itu bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara
source: the great book of chocolate
0 comments:
Post a Comment