Pages

24 January 2009

Chocolate cake resepi II

Bahan-bahan:
125gm mentega - pada suhu bilik
2/3 cawan (134gm) gula pasir
1/3 cawan (43gm) gula aising
1 1/4 cawan (156gm) tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 cawan (64gm) serbuk koko
1 camt soda bikarbonat
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 camt esen vanila

Bahan2 chocolate icing:
1 cawan gula aising
1 camb serbuk koko
1 1/2 camb air panas
1 camt esen vanila

Bahan2 rich chocolate butter cream:
50gm dark/plain chocolate - chopped
25gm unsalted butter
1/4 cawan gula aising
2 camt fresh cream

cara:
  1. griskan tin kek berukuran 23cm atau 8 inci. ketepikan
  2. ayakkan tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat sebanyak tiga kali. ketepikan
  3. di dalam mangkuk adunan pukul mentega gula pasir dan gula aising sehingga gebu dan ringan (apabila dikaup dengan spatula adunan tidak jatuh)
  4. masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata
  5. kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi
  6. kaupbalikkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam adunan sambil dikacau rata
  7. tuangkan adunan ke dalam tin kek dan bakar pada suhu 180C selama 40-45 min atau sehingga masak
  8. matikan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
  9. keluarkan kek dan biarkan sejuk sebelum disapukan dengan butter cream
  10. cara untuk membuat chocolate icing: masak secara double boiler sehingga semua bahan sebati dan tuangkan ke atas kek tadi
  11. cara untuk membuat chocolate buttercream: masukkan semua bahan ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau sehingga adunan sebati. setelah itu bolehlah disapukan ke atas kek tadi
  12. OPTIONAL: kalau sukakan kek cokelat perisa jam bolehlah dikurangkan 1/2 cawan gula pasir dan gantikan dengan 1/4 cawan jam raspberry/blackberry/strawberry dan dikuti dengan esen vanila - Step 5

source: k.ida, 1001 (cara diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin