125gm mentega - pada suhu bilik
2/3 cawan (134gm) gula pasir
1/3 cawan (43gm) gula aising
1 1/4 cawan (156gm) tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 cawan (64gm) serbuk koko
1 camt soda bikarbonat
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 camt esen vanila
Bahan2 chocolate icing:
1 cawan gula aising
1 camb serbuk koko
1 1/2 camb air panas
1 camt esen vanila
Bahan2 rich chocolate butter cream:
50gm dark/plain chocolate - chopped
25gm unsalted butter
1/4 cawan gula aising
2 camt fresh cream
cara:
- griskan tin kek berukuran 23cm atau 8 inci. ketepikan
- ayakkan tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat sebanyak tiga kali. ketepikan
- di dalam mangkuk adunan pukul mentega gula pasir dan gula aising sehingga gebu dan ringan (apabila dikaup dengan spatula adunan tidak jatuh)
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata
- kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi
- kaupbalikkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam adunan sambil dikacau rata
- tuangkan adunan ke dalam tin kek dan bakar pada suhu 180C selama 40-45 min atau sehingga masak
- matikan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
- keluarkan kek dan biarkan sejuk sebelum disapukan dengan butter cream
- cara untuk membuat chocolate icing: masak secara double boiler sehingga semua bahan sebati dan tuangkan ke atas kek tadi
- cara untuk membuat chocolate buttercream: masukkan semua bahan ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau sehingga adunan sebati. setelah itu bolehlah disapukan ke atas kek tadi
- OPTIONAL: kalau sukakan kek cokelat perisa jam bolehlah dikurangkan 1/2 cawan gula pasir dan gantikan dengan 1/4 cawan jam raspberry/blackberry/strawberry dan dikuti dengan esen vanila - Step 5
source: k.ida, 1001 (cara diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment