Pages

11 January 2009

Kuih serimuka/puteri salat


Bahan-bahan (size loyang 22cm / 3''):
Bahan lapisan bawah:
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 camt garam
2 camb minyak

Bahan2 lapisan atas:
120gm tepung gandum
3 camb tepung jagung
140gm gula pasir
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 camt garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan boleh digantikan dgn 1 camt pandan paste)

cara:
  1. untuk lapisan bawah: sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih
  2. bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. toskan beras pulut
  3. Satukan semua bahan2 didalam loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan
  4. kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min
  5. keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi
  6. siap untuk dilapis dgn lapisan atas
  7. untuk lapisan atas: pukul gula bersama telur hingga kembang dengan menggunakan whisker
  8. masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam
  9. diikuti dengan air pandan dan dipukul lagi sehingga rata
  10. akhir sekali ayakkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan tadi
  11. kacau adunan supaya tidak berbentil
  12. kemudian tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi pulut tadi
  13. dan kukus dengan api yang sederhana selama 45 min atau 1 jam
  14. pastikan tudung kukus dilapik dengan kain atau dengan aluminium foil supaya air tidak menitik ke atas lapisan atas
  15. setelah masak biarkan kuih betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

source: nana sham, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin