Pages

3 January 2009

Matcha chiffon cake


Bahan-bahan:
1 camb green tea powder
30ml susu segar
2 biji telur kuning
20gm gula kastor
20ml minyak sayur (vegetable oil)
40gm tepung naik sendiri (self-raising flour)

2 biji telur putih
1/4 camt cream of tartar
50gm gula kastor

sedikit chocolate chips untuk taburan

cara:
  1. ayakkan tepung bersama2 dengan green tea powder dan ketepikan
  2. satukan kuning telur dan 2ogm gula kastor dan pukul sehingga sebati dengan menggunakan whisker
  3. masukkan susu, minyak dan pukul sehingga rata
  4. setelah itu kaupbalikkan tepung dengan menggunakan spatula sehingga adunan sebati. ketepikan
  5. di dalam mangkuk adunan yang lain pukulkan putih telur dengan cream of tartar sehingga sebati
  6. setelah itu masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak tiga kali sambil dipukul sehingga kental dan berkrim (pastikan adunan tidak jatuh walaupun di terbalikkan mangkuk)
  7. kaupbalikkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan kuning telur sebanyak 3 kali sehingga sebati
  8. kemudian tuangkan 1/3 adunan ke dalam tin chiffon cake saiz 16cm dan taburkan chocolate chips
  9. masukkan kesemua adunan ke dalam tin dan bakar pada suhu 175C selama 25-30 min atau sehingga masak
  10. setelah masak matikan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
  11. keluarkan dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan kek dari tin dan bolehlah dipotong dan dihidangkan

note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin