Pages

19 January 2009

Homemade oreos

Bahan-bahan (25-30 biji):
1 1/4 cawan (156gm) tepung gandum
1/2 cawan unsweetened cocoa powder
1 camt soda bikarbonat
1/4 camt baking powder
1/4 camt garam
1 - 1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan + 2 camb (141gm) unsalted butter - pada suhu bilik
1 biji telur

Bahan2 untuk filling:
1/4 cawan (56gm) unsalted butter - pada suhu bilik
1/4 cawan (51gm) vegetable shortening
2 cawan (240gm) gula aising - diayak
2 camt esen vanila

cara:
  • griskan baking tray dan ketepikan
  • ayakkan tepung, serbuk koko, soda bikarbonat, garam dan baking powder
  • masukkan gula dan bahan2 ayak tadi ke dalam ke dalam food processor atau mixing bowl
  • kisar atau putarkan sehingga sebati
  • kemudian masukkan butter dan telur sambil dikisar/putar lagi sehingga menjadi doh
  • ambil satu camt adunan dan letakkan ke atas baking tray
  • lakukan sehingga habis
  • kemudian leperkan setiap satu adunan tadi dan bakar pada suhu 190C selama 9 min
  • keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
  • untuk filling: pukul mentega dan shortening pada kelajuan minimum
  • masukkan gula aising dan esen vanila sambil dipukul lagi pada kelajuan maksima sehingga gebu dan ringan (apabila diterbalikkan mixing bowl adunan tidak jatuh) selama 2-3 min
  • setelah itu masukkan ke dalam piping bag dan pipekan ke atas satu keping oreos dan letakkan sekeping lagi di atas filing tadi lalu ditekankan dengan perlahan
  • lakukan sehingga habis
  • bolehlah dihidangkan atau disimpan di dalam bekas kedap udara

source: retro desserts

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin