1 1/4 cawan (156gm) tepung gandum
1/2 cawan unsweetened cocoa powder
1 camt soda bikarbonat
1/4 camt baking powder
1/4 camt garam
1 - 1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan + 2 camb (141gm) unsalted butter - pada suhu bilik
1 biji telur
Bahan2 untuk filling:
1/4 cawan (56gm) unsalted butter - pada suhu bilik
1/4 cawan (51gm) vegetable shortening
2 cawan (240gm) gula aising - diayak
2 camt esen vanila
cara:
- griskan baking tray dan ketepikan
- ayakkan tepung, serbuk koko, soda bikarbonat, garam dan baking powder
- masukkan gula dan bahan2 ayak tadi ke dalam ke dalam food processor atau mixing bowl
- kisar atau putarkan sehingga sebati
- kemudian masukkan butter dan telur sambil dikisar/putar lagi sehingga menjadi doh
- ambil satu camt adunan dan letakkan ke atas baking tray
- lakukan sehingga habis
- kemudian leperkan setiap satu adunan tadi dan bakar pada suhu 190C selama 9 min
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- untuk filling: pukul mentega dan shortening pada kelajuan minimum
- masukkan gula aising dan esen vanila sambil dipukul lagi pada kelajuan maksima sehingga gebu dan ringan (apabila diterbalikkan mixing bowl adunan tidak jatuh) selama 2-3 min
- setelah itu masukkan ke dalam piping bag dan pipekan ke atas satu keping oreos dan letakkan sekeping lagi di atas filing tadi lalu ditekankan dengan perlahan
- lakukan sehingga habis
- bolehlah dihidangkan atau disimpan di dalam bekas kedap udara
source: retro desserts
0 comments:
Post a Comment