1 ekor ayam - dipotong kecil, cuci dan toskan hingga kering
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukupnya
Bahan2 kisar A:
5 labu bawang besar
10 biji lada hijau
5 biji lada merah
1 biji tomato
1 sudu makan tomato puree
1 sudu makan pes halia & pes bawang putih
1 sudu makan rempah kari daging/ayam
1 sudu makan rempah beriani
Bahan2 kisar B:
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan santan
1 cawan air
10 biji gajus
Bahan2 C:
2 helai daun bay
5cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1/2 cawan daun pudina - dihiris
1/2 cawan daun ketumbar - dihiris
1 genggam bawang goreng
garam & gula secukup rasa
minyak
cara:
- ayam digaul bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam dan garam
- selepas itu digoreng setengah masak. angkat dan ketepikan
- panaskan minyak dan tumiskan daun bay, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi
- masukkan bahan2 kisar A dan tumis hingga hampir garing
- tuangkan campuran bahan2 kisar B dan bubuh garam & gula secukup rasa
- kacau rata dan biarkan mendidih
- tambah air jika terlalu kering
- masukkan ayam, gaul rata dan masak dengan api perlahan hingga ayam empok dan naik minyak
- padamkan api dan taburkan daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng (ramas sebelum ditabur)
- jangan digaul. kacau rata sebelum dihidangkan
note: lebih sedap jika dimasak malam sebelumnya kerana rempahnya akan jadi lebih sebati
source: suria
0 comments:
Post a Comment