Bahan-bahan (60 keping bergantung pada ketebalan):
1 cawan kacang hazelnut
2 1/2 cawan (280gm) tepung gandum
1/2 cawan (115gm) serbuk koko
1 camb espresso powder
secubit garam
1/2 camt soda bikarbonat
1/4 camt baking powder
4 biji telur
1 1/3 cawan (300gm) gula pasir
cara:
- panaskan oven pada suhu 180C
- taburkan kacang hazelnut ke atas baking tray dan bakar di dalam oven selama 10 min atau sehingga keperangan
- Note: jika menggunakan kacang hazelnut yang belum dikopek kulitnya pastikan dibakar sehingga kulitnya tercabut dan kopekkan kulitnya
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- ayakkan tepung gandum, serbuk koko, garam, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam mangkuk adunan. ketepikan
- pukulkan telur sedikit dengan menggunakan whisker dan ketepikan 2 camb untuk sapuan atas doh
- pukul telur dan gula sehingga sebati
- kaupbalikkan campuran tepung tadi ke dalam adunan sehingga sebati dan menjadi doh (uli dengan tangan)
- kemudian keluarkan doh tadi dan letakkan ke atas papan pencanai yang telah di taburkan dengan sedikit tepung (pastikan tangan ditaburkan dengan sedikit tepung kerana adunan lembut)
- setelah itu ulikan sedikit doh tadi dan bahagikan kepada dua
- kemudian bentukkan menjadi bulat yang besar
- ambil satu doh dan leperkan sedikit
- canaikan setebal sebesar 6 inch square
- taburkan separuh dari kacang hazelnut ke atas doh tadi dan gulungkan setebal 2 inch (gulung seperti swiss roll)
- angkat dan letakkan ke atas baking tray yang telah di letakkan dengan kertas minyak (parchment paper) atau digriskan terlebih dahulu
- ulangi dengan doh yang kedua sehingga habis proses dari step 12 ke step 15
- sapukan dengan telur dan bakar pada suhu 180C selama 15 min ke 20 min (bergantung pada oven masing2)
- kemudian keluarkan dari oven dan biarkan sejuk selama 5 min (jangan biarkan terlalu lama nanti susah untuk dipotong dan pastikan pisau yang digunakan tajam)
- potong secara menyerong setebal 1 1/2 inch dan susunkan semula ke dalam baking tray dan bakar selama 20 min atau sehingga rangup
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara
note: pada yang memakai gigi palsu hati2 apabila memakan biscotti nie sebab biskut nie bukan macam biskut biasa ianya sedikit keras
source: new york times
0 comments:
Post a Comment