3.75 cawan (525gm) tepung gandum
2 camb instant yeast
1 camt garam
1 camb madu
1-2 camb olive oil
1 1/2 cawan air
cara:
- masukkan kesemua bahan ke dalam bread machine dan tekankan setting dough. tunggu sehingga siap. setelah itu terus ke step 8
- jika tiada bread machine larutkan yeast dengan air dan biarkan selama 3 min. ketepikan
- satukan tepung dengan garam ke dalam mangkuk adunan. kacau rata
- kemudian buatkan lubang di tengah2 dan tuang yeast, air, madu dan olive oil. kacaukan sebati
- setelah itu ulikan sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. uli lebih kurang 15 min
- bahagikan doh kepada dua bahagian dan bentukkan menjadi bulat
- masukkan ke dalam mangkuk adunan dan tutupkan dengan tuala. biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 1 - 1 1/2 jam
- selepas itu keluarkan doh tadi dan letakkan ke atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan semula menjadi doh dan biarkan ianya rehat selama 10 min
- ambil satu doh dan canaikan menjadi bulat
- letakkan ke dalam pizza pan dan cucuk2kan dengan garpu
- sapukan dengan sos pizza dan topping
- bakar pada suhu 200C selama 20 min atau sehingga masak
1 comments:
huhuhu..sedapnya...
Post a Comment