1 sheet puff pastry (10x10 inch)
1 cawan fresh raspberries
1 cawan whipping cream
4 camb gula aising
1 camb gula pasir
cara:
- panaskan oven pada suhu 180C
- potong puff pastry kepada size rectangles (2x1 inch) dan letakkan di atas baking tray
- bakar selama 20 min atau sehingga keperangan
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- sementara itu pukul whipping cream bersama gula aising sehingga kental dan gebu
- simpankan di dalam fridge
- masukkan separuh cawan raspberry bersama gula pasir ke dalam mangkuk tahan panas
- masak selama 10 min atau sehingga menjadi jus. angkat dan biarkan sejuk
- ambil satu keping puff pastry tadi dan bahagikan 3
- kemudian ambil sekeping (dari 3 keping tadi) dan sapukan whipping cream ke atasnya
- ambil sekeping lagi puff pastry dan letakkan ke atas whipping cream tadi. lakukan sehingga habis puff pastry
- sapukan whipping cream ke atas layered puff pastry yang atas dan letakkan raspberry
- taburkan icing sugar ke atasnya dan letakkan jus raspberry disekelilingnya
- lakukan sehingga habis
- sesuai dihidangkan sebagai minuman petang
0 comments:
Post a Comment