Bahan2 A:
4 biji kuning telur
75ml jus oren
40ml air
85ml minyak jagung
90gm gula pasir
150gm tepung hongkong atau tepung kek
3gm garam
1 camt baking powder
1/2 camt oren emulco
Bahan2 B:
5 biji putih telur
1/8 camt cream of tartar
100gm gula pasir
cara:
- ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan garam di dalam mangkuk adunan
- kemudian masukkan kesemua bahan2 A dan gaulkan sebati. ketepikan
- pukul putih telur bersama2 dengan cream of tartar sehingga sebati selama 1 min
- masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis sambil dipukul sehingga kental (apabila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh)
- kaupbalikkan adunan putih telur ke dalam adunan A sehingga sebati
- tuangkan adunan ke dalam chiffon tin saiz 23cm dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam atau sehingga masak
- setelah masak tutupkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
- kemudian keluarkan dari oven dan biarkan kek betul2 sejuk barulah dipotong
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga
0 comments:
Post a Comment