Bahan-bahan (16 biji):
400gm tepung roti
100gm tepung kek
90gm gula kastor
10gm tepung susu
1 camt bread improver
5gm garam
11gm instant yeast
1 biji telur
220gm air sejuk
70gm marjerin/butter/unsalted butter
sambal ikan bilis atau ikut selera masing2
sedikit olive oil untuk sapuan atas roti
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
- biarkan sehingga siap dalam 1 1/2 jam
- keluarkan dan letakkan doh di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin
- kemudian potongkan doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola
- lakukan sehingga habis dan biarkan doh rehat selama 10 min
- kemudian ambil satu doh kecil tadi dan leperkan di atas tangan
- isikan dengan inti sambal ikan bilis dan tutupkan semula menjadi bola
- lakukan sehingga habis dan letakkan doh tadi ke dalam baking tray
- pastikan setiap doh dijarakkan supaya ianya tidak akan bercantum apabila proses penaikan doh semula dan apabila semasa dibakar
- biarkan doh tadi naik sekali lagi selama 45 min
- pada yang tinggal di negara 4 musim letakkan baking tray yang berisi roti ke dalam oven. letakkan dua cawan air panas di dalam oven dan tutupkan pintu oven. tidak perlu di ON kan oven tadi
- setelah itu bakar pada suhu 190C selama 10-12 min atau sehingga masak dan keperangan
- apabila sudah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti dengan olive oil supaya ianya sentiasa lembut
note: saya suka membuat roti menggunakan unsalted butter kerana doh akan menjadi lebih lembut walaupun tidak menggunakan bread improver dan texture roti lebih cantik
source: aunty yochana (telah diubahsuaikan sedikit)
0 comments:
Post a Comment