Pages

21 January 2009

Stuffing bread bowl


Bahan-bahan (6 biji):
Bahan2 untuk roti:
1 1/4 cawan air suam
1/4 cawan minyak sayur atau minyak ganola
3 cawan (375gm) tepung gandum
1/2 cawan (83gm) tepung semolina (semolina course/ground)
1 1/4 cawan garam
1 camb gula pasir
3 camb potato flour/starch
2 camb tepung susu
2 1/2 camt instant yeast

Bahan2 filling:
6 camb mentega
6 camb tepung gandum
1 3/4 cawan stok ayam
1/2 cawan susu segar
5 1/2 - 6 cawan ayam yang telah direbus dan dipotong kiub (air jangan dibuang untuk dijadikan stok)
1/4 - 1/2 camt garam - agak2
1/4 camt dried thyme
1 1/2 cawan frozen peas and carrots atau mix vege

cara:

  1. masukkan semua bahan2 untuk roti ke dalam bread maker dan tekankan untuk setting dough. tunggu sehingga siap
  2. atau masukkan semua bahan ke dalam mixing bowl dan pukul dengan electric mixer. kemudian uli sehingga menjadi doh yang kental dan tidak melekat di tangan. bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan semula ke dalam mixing bowl tadi yang telah digris terlebih dahulu dan tutup. biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45 min atau 1 jam
  3. keluarkan doh dari breadmaker/mixing bowl dan letakkan ke atas papan pencanai
  4. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  5. bentukkan doh menjadi bulat dan biarkan ianya rehat selama 10-15 min
  6. kemudian bahagikan doh kepada 6 biji dengan setiap satu seberat 145-150gm
  7. bentukkan setiap satu doh menjadi bulat dan letakkan ke atas baking tray yang telah digris
  8. biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  9. pada yang tinggal dinegara 4 musim masukkan baking tray ke dalam oven ( jangan di ON kan oven)
  10. letakkan dua cawan air panas di dalam oven dan tutupkan pintu oven
  11. setelah doh naik bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 25 min atau sehingga masak dan keperangan
  12. tutupkan api oven dan biarkan roti sejuk
  13. cara memasak filling: cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan tepung sambil dikacau sehingga sebati
  14. kemudian masukkan stok ayam dan kacau lagi supaya adunan tidak berbentil
  15. masukkan susu segar dan kacau rata. biarkan sehingga mendidih dan biarkan renih selama 5 min
  16. setelah itu masukkan ayam, garam, thyme dan kacau rata
  17. masukkan pula kacang peas dan carrot sambil dikacau lagi
  18. renihkan sekejap sebelum ditutupkan api
  19. cara menghidang: ambil sebiji roti dan potongkan 1/3 bahagian atas roti
  20. dengan menggunakan sudu kaup keluarkan roti di dalamnya
  21. kemudian bolehlah dituangkan filling tadi dan hidangkan

note: roti nie sentiasa lembut walaupun disimpan 2-3 hari

source: king arthur (diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin