1 ekor ayam - dipotong 8 atau ikut suka masing2
500ml santan - dari 1 biji kelapa
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh serbuk kunyit
garam & gula secukup rasa
minyak masak
Bahan2 A - ditumbuk kasar:
6sm lengkuas
5sm halia
4sm kunyit hidup
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2 biji bawang besar
cara:
- perap ayam bersama kicap, serbuk kunyit dan garam selama 1 jam
- kemudian rebus ayam dengan santan dan bahan2 A
- tambah gula dan garam secukup rasa
- bila ayam setengah masak, angkat ayam dan letakkan di dalam penapis
- toskan bahan2 rebusan tadi dan ketepikan
- panaskan minyak, goreng ayam hingga keemasan
- angkat dan letakkan di dalam pinggan
- dengan menggunakan kuali yang sama gorengkan pula bahan2 rebusan yang ditapis di dalam minyak tadi
- bila sudah garing, angkat dan taburkan di atas ayam tadi
- hidangkan bersama2 dengan nasi dan lauk-pauk
- sedap dimakan ketika panas
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment