Bahan2 perapan ayam:
2 ketul chicken breast
1 camb olive oil
1 labu bawang besar (saize kecil) - dicincang
2 ulas bawang putih - 1 ulas crushed & 1 ulas dihiris
fresh thyme leaves
fresh sage leaves
1 - 2 camb serbuk paprika
garam dan pepper secukupnya
Bahan2 sos:
100gm mushrooms - dihiris atau biarkan (ikut selera masing2)
3/4 cawan cream (single or double)
1 camb kicap
1 camb tepung jagung
1 camb mentega
1 camb olive oil
garam dan pepper secukupnya
cara:
- panaskan oven pada suhu 200-230C
- sapukan garam, pepper dan serbuk paprika pada ayam
- perapkan sekejap
- panaskan kuali dengan olive oil
- tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan garing
- masukkan ayam tadi dan goreng selama 2 min (fry each side for 1-2 min)
- setelah itu angkat dan letakkan ke atas aluminium foil dan taburkan dengan sage leaves, thyme leaves dan hirisan bawang putih
- bakar selama 10 min. keluarkan dari oven dan ketepikan
- panaskan kuali dengan olive oil
- masukkan mushrooms dan goreng sehingga garing
- kemudian masukkan garam dan pepper. kacau rata
- masukkan cream, kicap dan gaulkan sebati
- satukan mentega dan tepung jagung. gaulkan sebati
- masukkan ke dalam kuali tadi dan kacau sehingga kuah menjadi pekat
- angkat dan tuangkan ke atas ayam tadi
- enak di makan bersama salad, nasi dan sebagainya
0 comments:
Post a Comment