Bahan-bahan:
1 frozen puff pastry dough - dipotong kiub/kecil
450gm daging cincang (minced beef) - boleh digantikan dengan ayam atau lamb cincang
2 biji ubi kentang saiz besar - dikupas kulit
1 cawan kacang peas
2 camb minyak untuk menumis
1/2 camt jintan putih (cumin seeds)
1 helai bay leaf - crushed
2 labu bawang besar - dipotong dadu atau dicincang
4 ulas bawang putih - crushed
1 camb chopped/minced ginger - yang siap dijual dalam botol kalau tak ada bolehlah ditumbuk sehingga halus
1/2 camt serbuk lada hitam
1 1/2 camt garam atau secukup rasa
1 camt serbuk jintan putih (ground cumin)
1 camt serbuk ketumbar (ground coriander)
1 camt serbuk kunyit (ground turmeric)
1 camt serbuk cili (chili powder)
1/2 camt serbuk kulit kayu manis (ground cinnamon)
1/2 camt serbuk buah pelaga (ground cardamon)
2 camb daun ketumbar yang telah dihiris halus
2 camb lada hijau yang telah dicincang halus
cara:
- jerangkan air di dalam periuk dan taburkan sedikit garam
- biarkan sehingga mendidih
- kemudian masukkan ubi kentang dan kacang peas
- rebus sehingga kedua2nya lembut
- setelah itu toskan dan lecekkan kedua2nya sehingga hancur. ketepikan
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bay leaf dan jintan putih sehingga keperangan
- kemudian masukkan bawang besar dan daging cincang
- gaulkan rata sehingga daging bertukar warna lebih kurang 5 min
- masukkan pula bawang putih, halia dan gaulkan rata
- setelah itu masukkan serbuk lada hitam, garam secukup rasa, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, serbuk buah pelaga dan serbuk kulit kayu manis
- gaulkan semua bahan sehingga sebati
- masukkan pula ubi kentang dan kacang peas yang telah dilecekkan tadi
- gaulkan rata
- akhir sekali taburkan daun ketumbar dan cili hijau
- gaulkan sebati dan angkat letakkan ke dalam mangkuk
- biarkan sejuk
- taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai
- ambil satu kiub puff pastry yang telah dipotong secara kecil
- canaikan menjadi bentuk empat segi (lihat gambar)
- letakkan satu sudu besar inti dan lipatkan bucu ke bucu (lihat gambar)
- basahkan jari dengan sedikit air dan tekankan supaya melekat dan tidak terbuka apabila di bakar
- lakukan sehingga habis dan susunkan di atas baking tray yang telah digris atau dilapikkan dengan non-stick paper
- bakar pada suhu 180C selama 25 min atau sehingga keperangan
- bolehlah dihidangkan panas2 untuk minuman petang
note: inti memang sedap. kalau tidak mahu menggunakan puff pastry bolehlah digantikan dengan samosa sheet. cara membungkus ikut suka masing2
source: muna (diubah sedikit)
5 comments:
Salam perkenalan. Pandai ek noreen buat benda-benda macam ni. Kak gerau, dah lama jadi gerau pun masih fail tang kuih guna yis.
Mesti sedap ni. I love savory stuffs tapi malas je nak buat!
giannis antetokounmpo shoes
supreme clothing
yeezy shoes
kawhi leonard shoes
jordans shoes
kyrie 7
off white outlet
yeezy 350
yeezy
yeezy boost 350
Full Article love dolls,wholesale dildo,dildo,sex toys,horse dildo,sex chair,vibrators,sex toys,vibrators Website
navigate to this websiteofficial site check over hereofficial site have a peek heremy review here
Post a Comment