Pages

14 August 2010

Basic dough



Bahan-bahan (14 biji):
380gm tepung roti
3 sudu besar susu tepung
80gm gula kastor
1/2 sudu kecil garam
3 sudu kecil yis
1 biji telur
100ml air
100gm water roux - lihat resepi disini
30gm butter
30gm shortening

cara:
  • masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • setelah siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • selepas itu bahagikan doh kepada 14 bahagian dengan setiap satu seberat 55gm
  • ambil satu doh dan bentukkan menjadi doh yang kecil dan lakukan sehingga habis
  • rehatkan doh selama 10-15 min
  • selepas itu jika hendak letak inti apa2 pun boleh
  • ambil satu doh dan tepekkan ke tapak tangan dan letakkan satu sudu kecil inti dan tutupkan semula menjadi bola yang kecil
  • lakukan sehingga habis
  • selepas itu susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • kemudian biarkan doh tadi naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
  • kalau berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven dan apitkan dengan 2 ke 3 cawan air panas
  • kemudian bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan
  • jika takut permukaan roti perang sangat bolehlah dibakar dahulu selama 15 min dan selepas itu ditutupkan permukaan loyang tadi dengan aluminium foil dan bakar lagi selama 5-10 min lagi
  • keluarkan dari oven dan biarkan sejuk barulah dihidangkan

note: texture roti nie memang lembut dan doh pulak memang cantik kentalnya

source: k.nor, secubit garam (ubah cara ikut style sendiri)

1 comments:

Caleb Short said...

Thank you for wwriting this

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin