250gm tepung pau atau tepung gandum
3gm (1 camt) yis
2gm (1/2 camt) baking powder
50gm (4 camb) gula kastor
20gm (1 camb) lemak sayuran
2gm (1 camt) bread softener - optional kalau tiada pun pau masih lagi gebu dan lembut
1/2 cawan air suam
inti secukupnya
cara:
- satukan tepung, yis, baking powder, gula dan bread softener ke dalam mangkuk adunan
- ulikan sebati dengan memasukkan air sedikit demi sedikit
- masukkan lemak sayuran dan ulikan lagi sehingga doh menjadi kental dan tidak melekat di tangan
- jika menggunakan breadmaker masukkan semua bahan mengikut turutan air suam-yis-tepung-baking powder-gula-bread softener-lemak sayuran
- kemudian pilih menu doh (tidak perlu menunggu sehingga doh siap selama 1 1/2 jam cukup sekadar 10 min atau sehingga doh sebati dan bolehlah dikeluarkan dari BM)
- setelah itu bahagikan doh kepada 10 bahagian dengan setiap satu seberat 45gm dan bentukkan menjadi bulat
- ambil satu doh kecil tadi dan leperkan di tapak tangan dan letakkan satu sudu kecil inti yang disukai dan tutupkan semula menjadi bentuk bulat
- letakkan doh yang telah disiap di atas daun pisang atau kertas yang telah disapukan dengan sedikit minyak
- lakukan sehingga habis
- kemudian biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min atau 1 jam
- sementara itu panaskan kukusan dan pastikan setelah air mendidih barulah di masukkan doh2 tadi dan kukuskanlah selama 10 min
note: air kukusan perlulah betul-betul panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yang gebu dan lembut
source: k.ton, myr (cara diubah sedikit mengikut cara sendiri)
1 comments:
betul2 lembut ke? dah banyak dah resipi pau yang saya cuba masih gak keras. lembut lagi batu. hahaha. membazir la. sebab tu nak ambik kepastian. -__-"
Post a Comment