Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong kecil2 atau ikut suke
7 biji badam - dibuang kulit & dikisar atau ditumbuk halus
1 tin kecil tomato puree
1/2 camt garam masala
150gm yogurt kurang lemak
segenggam daun ketumbar - optional
segenggam daun pudina - optional
sedikit bawang goreng
kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih - bahan2 rempah
4 helai daun pandan - disimpul
minyak untuk menumis
garam & gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
6-7 biji cili merah - digoreng dengan sedikit minyak
4 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 camb serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk jintan kasar
cara:
- ayam yang telah dicuci bersih2 tadi dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak. ketepikan
- panaskan minyak tumis daun pandan dan bahan2 rempah hingga wangi
- setelah itu masukkan bahan2 kisar tadi dan tumis sehingga garing
- masukkan tomato puree, garam masala dan yogurt. kacau sehingga sebati dengan api yang sederhana
- bolehlah pula dimasukkan badam, garam dan gula secukup rasa
- jika hendak kuah yang lebih bolehlah ditambahkan sedikit air
- masukkan pula ayam dan gaul rata
- akhir sekali taburkan kesemua2 daun dan bawang goreng. kacau lagi sehingga ayam sebati dengan kuah
- setelah masak bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih atau nasi pilaf
note: lauk nie akan menjadi lebih sedap jika disimpan semalaman
2 comments:
heppp!! cut & paste nmpk! sonang kojo eh...
btw apsal gambo hang lawa reen?? teknik apo? ni mesti cilok dr ahem2.com taww...
k.nis mano ado cut & paste tak nampak ke den dah ubah sikit bahasa tu kasi org laei paham ahak kito tak main ler bahasa greek nie ampunnnnn
Post a Comment