Pages

28 January 2008

Basic roast chicken

Bahan-bahan (4 org):
1.6kg ayam atau 1 ekor baby chicken
1 biji lemon - dibelah 2
2 camt olive oil
salt & pepper secukupnya

cara:

1. panaskan oven pada suhu 220C. griskan roasting pan dan letakkan wire rack ke dalamnya. ketepikan
2. buangkan lemak2 ayam rendamkan ayam dengan air sejuk sekejap dan lapkan dengan kitchen towel. taburkan garam dan pepper secukupnya dan sapukan rata
3. setelah itu ambil separuh lemon yang telah dibelah 2 tadi squeezekannya sambil disapukan pada ayam. letakkan separuh lagi lemon tadi ke dalam perut ayam
4. ikatkan kedua2 belah kaki ayam dengan kitchen string kalau ada. tak ikat pun tak apa
5. sapukan keseluruhan ayam dengan olive oil dan taburkan lagi garam & pepper. letakkan ayam dengan bahagian dada ke atas di dalam roasting pan tadi dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak dan garing pada bahagian kulit

1 comments:

Jun said...

amboi noreen...sekor trus ayam tu...leh abis k? kna ikat kaki dia, takut dia lari kuar oven..ekekeke

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin