Pages

20 January 2008

Udang percik panggang

Bahan-bahan (2 org):
12 ekor udang harimau - dibuang janggut
180ml santan pekat
8 biji cili kering - dikisar halus (kalau suka pedas boleh lebihkan)
5 biji bawang merah - ditumbuk
30gm belacan - ditumbuk bersama2 dgn bawang
40ml air
30ml jus limau
30ml air asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
garam dan gula secukup rasa

cara:

1. bersihkan udang dengan membilas berselang seli dengan air dan jus limau

2. setelah bersih, lumurkan udang dengan serbuk kunyit dan garam

3. panaskan kuali dengan api yang sederhana, tuangkan santan dan kacau seketika

4. masukkan cili dan bawang. tuangkan air dan air asam jawa. kacau rata dan renehkan ia dengan api kecil. kacau perlahan untuk mengelak santan pecah

5. apabila santan menjadi pekat dan naik minyak selama 7-10 min, masukkan garam dan gula seckup rasa

6. cucuk udang dengan lidi sate dan panggang atas pemanggang atau letakkan atas grill pan. sapukan kuah percik berulang kali pada udang dan balik2an ia selama 3 hingga 5 min

7. setelah masak, bolehlah dihidangkan dengan nasi putih atau ratah saje macam gitu

2 comments:

jo ayee said...

nampak sedap udang tu...terliurnya

noreen said...

Jo mmg sedap pun especially kalau lepas panggang terus je ngap

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin