Bahan-bahan (3 orang):
300gm mee kuning - dicuci dan celur selama 30 saat
2 biji tauhu - digoreng dan dihiris
taugeh - dicelur sekejap
bawang goreng
hirisan daun sup/daun bawang
300gm udang sederhana besar
3 biji ubi kentang (250gm) - direbus dan dilecek
1 camb gula perang
1-2 ketul kiub ayam atau 1 liter stok ayam
1 1/2 camb cili kisar
4 biji telur
garam secukup rasa
Bahan2 sos:
3/4 cawan sos tomato
2 camb sos cili
1 camb sos tiram
Bahan2 kisar:
1 biji bawang besar size besar
10 ekor udang - rendamkan sekejap ke dalam air panas dan toskan
3 ulas bawang putih
1 hirisan nipis halia
cara:
- panaskan minyak, tumis bahan2 kisar sehingga wangi
- masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak
- kemudian masukkan pula bahan2 sos, gaul rata
- tuangkan air dan masukkan kiub ayam (kalau guna stok tak perlu kiub), kacau rata dan biarkan sehingga mendidih
- masukkan pula kentang lecek, gula dan garam secukup rasa. kacau dan biarkan mendidih
- perlahankan api dan pecahkan telur satu persatu sehingga telur masak dan timbul
- masukkan udang dan biarkan masak sehingga 2-3 min lagi. kepekatan kuah bergantung pada diri sendiri jika nak cair atau pekat
- cara dihidangkan: isi mee secukupnya, letak taugeh, tauhu goreng dan kuah bersama2 dengan telur
- sebelum dihidangkan taburkan bawang goreng dan daun bawang
- makan panas2
source: mat gebu
4 comments:
mee ni macam ala-ala mee rebus, saya nak cuba la...
hi khairina ... rase cam mee bandung senang n sedap
I dah try last wkend.. mmg sedap & semua org pun suka... tapi mee kuning takde, ganti dgn mee spagheti
hi noreen, nk tny dlm bhn kisar tu ada udang...udang segar ke udang kering tu?
Post a Comment