500gm ikan bawal - dalam 2 ekor
garam dan kunyit serbuk secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan2 kisar:
8-10 tangkai cili kering
1/4 sudu makan ketumbar biji
1/4 sudu makan jintan putih
1cm halia
1cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Bahan2 tumis:
1/2 sudu teh halba
1/4 sudu teh biji sawi
2 sudu makan cuka
120gm air - tambah jika mau kuah lebih
10gm kismis - optional
80gm karot - dihiris memanjang
80gm timun - dibuang hatinya dan dihiris memanjang
2 biji lada merah - di belah dua
2 biji lada hijau - dibelah dua
80g bawang kecil - di belah dua
Minyak untuk menumis
garam & gula secukupnya
cara:
- lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
- goreng sehingga masak dan keperangan
- angkat dan ketepikan
- panaskan minyak lagi
- tumiskan bahan2 kisar, masukkan biji sawi dan halba
- tumis sehingga garing dan wangi
- tuangkan air, cuka, garam dan gula secukupnya
- bila mendidih masukkan ikan, bawang kecil, lada merah & hijau, karot dan timun
- kacau rata
- angkat dan hidangkan
source: rossya
0 comments:
Post a Comment