Pages

10 August 2009

Ayam penyek

Bahan-bahan:
6 keping chicken leg atau 1 1/2 kg peha ayam
2-3 liter air
3 batang serai - ambil bahagian putih sahaja dan dititik
3 cm lengkuas - dititik
6 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu makan ketumbar biji - ditumbuk kasar
1/2 sudu makan jintan halus (jintan putih) - ditumbuk kasar
1 ibu jari halia - dititik
4 helai daun salam - optional pada yang susah dapat
4 sudu besar gula merah
2 sudu makan rata garam atau secukup rasa

cara:
  • masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ayam
  • gaulkan rata dan rasakan garamnya
  • setelah itu barulah dimasukkan ayam dan pastikan airnya cukup menutupi ayam
  • masak di atas api yang sederhana
  • biarkan ayam 3/4 masak lebih kurang 20 min
  • matikan api dan toskan ayam tadi dan biarkan sejuk
  • sementara itu tapiskan air rebusan ayam tadi
  • air yang jernih diketepikan untuk membuat sup jika suka
  • rempah ketumbar dan jintan halus diambil dan dilumurkan pada ayam tadi
  • perapkan ayam tadi dengan sedikit air rebusan seelok2nya semalaman atau beberapa jam
  • selepas itu bolehlah digoreng ayam tadi sehingga garing dan keperangan
  • bolehlah dihidangkan dengan nasi ayam atau nasi lemak dan sebagainya
note: pastikan ayam digoreng garing untuk memastikan kesedapannya

source: puan asmah laili

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin