6 keping chicken leg atau 1 1/2 kg peha ayam
2-3 liter air
3 batang serai - ambil bahagian putih sahaja dan dititik
3 cm lengkuas - dititik
6 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu makan ketumbar biji - ditumbuk kasar
1/2 sudu makan jintan halus (jintan putih) - ditumbuk kasar
1 ibu jari halia - dititik
4 helai daun salam - optional pada yang susah dapat
4 sudu besar gula merah
2 sudu makan rata garam atau secukup rasa
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ayam
- gaulkan rata dan rasakan garamnya
- setelah itu barulah dimasukkan ayam dan pastikan airnya cukup menutupi ayam
- masak di atas api yang sederhana
- biarkan ayam 3/4 masak lebih kurang 20 min
- matikan api dan toskan ayam tadi dan biarkan sejuk
- sementara itu tapiskan air rebusan ayam tadi
- air yang jernih diketepikan untuk membuat sup jika suka
- rempah ketumbar dan jintan halus diambil dan dilumurkan pada ayam tadi
- perapkan ayam tadi dengan sedikit air rebusan seelok2nya semalaman atau beberapa jam
- selepas itu bolehlah digoreng ayam tadi sehingga garing dan keperangan
- bolehlah dihidangkan dengan nasi ayam atau nasi lemak dan sebagainya
source: puan asmah laili
0 comments:
Post a Comment