Pages

3 August 2009

Karipap rangup

Bahan-bahan (45-50 biji):
500gm tepung gandum - diayak
1/2 sudu besar garam
94gm marjerin/butter/shortening/vegetable fat - boleh letak 1/2 butter & 1/2 shortening
1 biji telur
1/2 cawan ais
250ml air

inti karipap secukupnya

cara:
  • masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk adunan yang besar. ketepikan
  • kemudian masukkan ais dan garam ke dalam air
  • kacaukan rata dan ketepikan
  • pecahkan telur ke dalam tepung tadi dan gaulkan rata sehingga menjadi serbuk roti
  • ketepikan
  • sementara itu panaskan butter/marjerin/shortening dengan api sederhana panas sehingga kesemua cair dan hampir mendidih
  • angkat dan tuangkan ke dalam adunan tepung tadi
  • gaulkan dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti
  • setelah itu tuangkan campuran air tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan (campuran air tidak digunakan kesemuanya cukup sekadar adunan menjadi doh)
  • kemudian bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 1 jam. tutupkan mangkuk adunan tadi dengan kitchen towel
  • setelah itu bahagikan doh tadi kepada dua bahagian
  • ambil satu bahagian doh tadi dan canaikan menjadi nipis (ketebalan kulit bergantung pada selera masing2)
  • kemudian gulungkan bahagian paling panjang seperti swiss roll
  • potong doh tadi sebanyak 20-25 biji dan ulangi lagi proses ini sehingga habis
  • ambil satu biji doh kecil tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat
  • isikan 1 sudu besar inti dan kelimkan bahagian tepi atau boleh juga menggunakan acuan karipap
  • lakukan sehingga habis
  • selepas itu bolehlah digoreng dengan api yang sederhana panas sehingga garing dan keperangan
  • hidangkan sebagai minuman pagi atau petang
  • karipap atau doh bolehlah disimpan di dalam freezer
  • apabila hendak menggoreng bolehlah keluarkan dan biarkan sekejap sebelum digoreng
  • karipap sentiasa garing

note: pada penggemar karipap ini adalah salah satu resepi karipap yang sedap, mudah dan sentiasa garing - this is a keeper

source: nasuha, myr

5 comments:

afiq said...

ha afiq penah denga gak tuh..pakai shortening.. memang baguih!

blogresipi said...

Wah tembam2 karipap tue mesti sedap :)

noreen said...

to afiq - shortening tu utk merangupkan kulit karipap

to blogresepi - ala tu guna acuan karipap plus letak sepotong kecil telur rebus tu yg nampak montok gitu

Anonymous said...

umm , nk tnnyaa . shortening ni apa bnde ?? cmmna rpa dia ? jnama ?? confusee
-mimi

Anonymous said...

ape bende ni tak fahamm ada ais pas tu jadi serbuk roti.. ape bondo?

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin