1/2 ekor ayam
air secukupnya untuk merebus ayam
600gm mee kuning atau mee hoon - celurkan sekejap
300gm taugeh - dibuang ekor dan celurkan sekejap
2 biji ubi kentang yang telah direbus
4 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 helai daun salam (bay leaves)
Bahan2 kisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar ketumbar biji - disangar
1 sudu makan jintan halus/manis - disangar
1 sudu kecil jintan kasar/putih - disangar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci lengkuas
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
5 biji buah keras
serbuk lada sulah/putih secukupnya
Bahan2 taburan:
bawang goreng
daun sup
isi ayam yang telah disiat2
pegedil
Bahan2 cili kicap:
15 tangkai cili padi
1 cawan kicap manis
cara:
- rebus ayam di dalam periuk dengan air secukupnya
- masukkan bahan2 kisar, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, daun salam dan masak sehingga ayam empuk
- angkat ayam dan toskan
- kemudian siat2kan ayam tadi dan ketepikan
- didihkan lagi kuah soto dan masukkan garam dan serbuk lada sulah secukupnya
- kisar ubi kentang rebus dengan sedikit kuah soto dan masukkan ke dalam kuah soto
- kacau sehingga tidak berbentil dan sebati
- renihkan sekejap sebelum dimatikan api
- boleh jugak di panaskan periuk
- tumiskan bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga naik bau
- kemudian masukkan bahan2 kisar dan kacaukan sehingga garing
- masukkan ayam, daun salam dan air secukupnya
- renihkan sehingga ayam empuk
- kemudian angkat ayam dan toskan
- renihkan lagi kuah soto dan masukkan ubi kentang rebus yang telah dikisar dengan sedikit kuah soto
- untuk cili kicap: kisar sehingga halus bersama2 dengan tangkai cili padi
- cara menghidang mee soto: letakkan mee ke dalam mangkuk, letakkan daun taugeh, tuangkan kuah soto dan hiaskan dengan bahan2 taburan
source: k.rossya - diubah sedikit
0 comments:
Post a Comment