1kg ayam - dipotong kecil
1 labu bawang besar - dikisar/ditumbuk
2 biji buah tomato - dicincang halus
3 sudu kecil serbuk ketumbar
1 1/2 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3/4 sudu kecil serbuk garam masala
1 cawan santan
2 sudu kecil ginger paste
2 sudu kecil garlic paste
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
sedikit daun ketumbar untuk taburan
cara:
- panaskan minyak
- tumiskan bawang sehingga wangi
- kemudian masukkan ginger dan garlic paste
- kacau rata
- masukkan buah tomato dan kacau selama 2 min
- setelah itu masukkan pula serbuk ketumbar, serbuk cili, serbuk garam masala dan serbuk kunyit
- kacaukan sebati
- masukkan sedikit air dan renehkan selama 15 min supaya rempah masak betul
- setelah itu masukkan ayam dan kacaukan sehingga sebati dengan rempah
- masak dengan api sederhana panas sehingga ayam masak lebih kurang 45 min
- pastikan ayam empuk dan kuah menjadi pekat barulah di masukkan santan
- kacaukan sebentar sebelum ditaburkan dengan daun ketumbar
- tutupkan api dan hidangkan dengan nasi putih
source: muna
0 comments:
Post a Comment