Pages

21 August 2009

Talam abuk-abuk

Bahan-bahan:
180gm sago - direndam selama 15 min, cuci dan toskan
120gm kelapa parut putih
140gm gula melaka - diracik kasar
1 camt garam

cara:
  • satukan sago dengan kelapa parut dan garam
  • gaulkan rata
  • bahagikan kepada dua bahagian
  • masukkan satu bahagian ke dalam loyang saiz 8" x 8" yang telah digriskan dengan sedikit minyak
  • kemudian taburkan gula melaka ke atasnya
  • akhir sekali masukkan satu lagi bahagian sago ke atas taburan gula melaka tadi
  • tekan2kan sedikit dengan belakang sudu
  • kukuskan selama 1 jam atau sehingga masak
  • keluarkan dari kukus dan biarkan sejuk sebelum dipotong

note: sesuai untuk pada yang susah untuk mendapatkan daun pisang

source: rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin