Pages

1 August 2009

Yogurt cake

Bahan-bahan:
110gm yogurt perasa biasa
3 biji telur
150gm gula perang
200gm tepung gandum
1 camt baking powder
50gm mentega cair

cara:
  • griskan tin kek either square size atau loaf pan dan ketepikan
  • ayakkan tepung dengan baking powder dan ketepikan
  • pukul telur dengan gula perang sehingga kembang
  • kemudian masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan kelajuan yang perlahan
  • masukkan yogurt dan mentega cair sambil dipukul sehingga sebati
  • tuangkan adunan ke dalam tin kek dan hentakkan sedikit tin supaya mengeluarkan lebihan angin
  • bakar pada suhu 190C selama 30 min atau sehingga masak
  • setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sehingga sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

note: kek memang sedikit berat tapi lembut

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin