225gm mentega - pada suhu bilik
225gm gula kastor
4 biji telur
2 camt esen vanila
225gm tepung gandum
2 camt baking powder
50ml susu segar
50gm serbuk koko
cara:
- griskan loyang springform ukuran 20cm dan ketepikan
- pukul mentega sehingga kembang dengan menggunakan mixer atau sudip kayu
- kemudian masukkan gula sambil dipukul lagi sehingga gebu
- setelah itu pecahkan kesemua telur ke dalam mangkuk lain dan masukkan esen vanila sambil di pukul sehingga sebati dengan menggunakan spatula
- masukkan campuran telur tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sambil dipukul sehingga rata
- selepas itu ayakkan tepung dan baking powder ke dalam adunan tadi
- masukkan juga susu segar sambil dikaupbalikkan adunan sehingga sebati tetapi jangan overmix
- kemudian bahagikan adunan kepada dua bahagian
- satu bahagian dibiarkan kepada warna asal
- ayakkan serbuk koko ke dalam satu lagi bahagian adunan dan kacaukan sehingga sebati
- masukkan kedua2 adunan diselang-seli ke dalam loyang yang telah digris tadi
- ambil chopstick bentukkan adunan menjadi swirl
- bakar pada suhu 180C selama 45 -55 min atau sehingga masak
- keluarkan loyang dari oven dan biarkan sejuk sebelum dipotong
source: rachel allen
0 comments:
Post a Comment