500gm mentega
150gm gula pasir
1 camb ovalette
10 biji telur
1 tin (397gm) susu pekat (condensed milk)
260gm tepung hongkong - kalau tak ada boleh guna tepung gandum
100gm horlicks
2 camb serbuk koko - dibancuh dengan 2-3 camb air panas
1 camb chocolate emulco
1 camt pewarna cokelat - kalau tak letak pun tak apa sebab choc emulco dah gelap
50gm jem strawberry - boleh juga ditukar kepada perasa lain
1 camt pewarna merah
50gm kaya
1/2 camt pandan emulco - kalau tak ada boleh guna pandan paste + 1 camt pewarna hijau
cara:
- griskan loyang 10" x 7" dan ketepikan
- pukul mentega, gula dan ovalette sehingga gebu dan kembang
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata
- kemudian masukkan susu dan pukul lagi dengan kelajuan sederhana
- masukkan pula tepung dan horlicks sambil dipukul lagi pada kelajuan yang rendah sehingga sebati
- selepas itu bolehlah dibahagikan adunan kepada 4 bahagian/mangkuk
- biarkan satu mangkuk tanpa warna
- satu mangkuk di campur dengan bancuhan serbuk koko dan chocolate emulco
- kacaukan sehingga sebati
- satu mangkuk lagi dicampurkan dengan jem strawberry dan pewarna merah
- kacaukan sehingga sebati
- mangkuk yang akhir di masukkan kaya dan pandan emulco
- kacaukan sehingga sebati
- bakar dengan menggunakan api grill dengan lapisan plain dahulu selama 6 min atau keperangan
- keluarkan loyang dan tekan2kan kek tadi dengan menggunakan belakang sudu supaya mengeluarkan lebihan angin (lakukan proses ini untuk setiap lapisan yang telah dibakar)
- kemudian barulah dimasukkan adunan untuk lapisan kedua letakkan lapisan chocolate dan bakar lagi
- lapisan ketiga letakkan lapisan merah dan akhir sekali lapisan hijau
- untuk memastikan kek tidak cepat basi selepas lapisan akhir dibakar bolehlah ditukarkan kepada suhu biasa 180C dan bakarkan selama lebih kurang 10 min
- setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
- potong dan hidangkan
note: 16 lapisan kesemuanya dengan 4 lapisan untuk setiap warna dengan meletakkan 2 1/2 senduk untuk setiap lapisan - ini bergantung pada jenis senduk yang digunakan (di dalam gambar saya hanya buat separuh adunan sahaja)
source: bro rozzan (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment