Pages

8 August 2009

Lontong atau kuah lodeh resepi II

Bahan-bahan:
Nasi impit secukupnya - dipotong kiub
sambal/kuah kacang/rendang/serunding
Telur rebus

Bahan2 sayuran:
1/2 biji kobis - dipotong kecil
5 batang kacang panjang - dipotong kecil
1 biji karot - dipotong kecil
tahu goreng - digoreng dan dipotong dadu
tempe - digoreng dan dipotong dadu
sengkuang - dipotong kecil (kalau di UK boleh guna white turnip)
cili merah - dihiris
bawang besar - dimayang
suhun dan fucuk - direndam supaya lembut

Bahan2 kisar:
5 biji cili merah
3 biji cili padi
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

Bahan2 lain:
5 cawan santan - dari 1 biji kelapa
250gm udang basah
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

cara:
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi
  • masukkan udang, santan dan sayuran yang keras (karot, kobis, kacang panjang)
  • biarkan sehingga lembut
  • selepas itu barulah di masukkan sayuran yang lain (sengkuang, tahu goreng, tempe goreng, cili merah, bawang merah, suhun dan fucuk) dan garam secukup rasa
  • pastikan kuahnya sentiasa di kacau supaya tidak pecah minyak
  • angkat dan hidangkan dengan nasi impit, telur rebus, sambal/kuah kacang/rendang/serunding

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin