Pages

30 August 2009

Talam ubi

Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
700gm ubi kayu yang telah diparut
200ml air
75gm kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam

Bahan2 air gula:
180ml air
210gm gula melaka
150gm gula pasir

Lapisan bawah:
1160ml santan
120gm tepung beras
40gm tepung kanji/ubi/jagung
30gm gula pasir
1 sudu teh garam

cara:
  • masak semua bahan air gula sehingga larut
  • tapis dan sejukkan
  • gaulkan ubi parut dengan air dan tapiskan atau letakkan ke dalam kain maslin dan perah ke dalam mangkuk untuk mengeluarkan airnya
  • biar airnya mendap selama 20 min, kemudian buangkan bahagian yang jernih
  • ambil bahan mendap (sagu), campurkan dengan ubi kayu, kelapa parut, garam dan air gula
  • gaulkan sebati dan tuangkan ke dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu
  • kukuskan selama 20 min
  • untuk lapisan bawah: bancuhkan semua bahan sehingga sebati dan tapiskan
  • setelah lapisan bawah masak, lorekkan2 bahagian atasnya dengan garfu sebelum dituangkan adunan lapisan atas
  • kukuskan lagi selama 25-30 min atau sehingga masak (pastikan penutup loyang ditutup dengan kain atau dengan alumininium foil supaya air kukus tidak menitik)
  • keluarkan dari kukus dan biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong

source: bro rozzan (ubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin