Lapisan bawah:
700gm ubi kayu yang telah diparut
200ml air
75gm kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
Bahan2 air gula:
180ml air
210gm gula melaka
150gm gula pasir
Lapisan bawah:
1160ml santan
120gm tepung beras
40gm tepung kanji/ubi/jagung
30gm gula pasir
1 sudu teh garam
cara:
- masak semua bahan air gula sehingga larut
- tapis dan sejukkan
- gaulkan ubi parut dengan air dan tapiskan atau letakkan ke dalam kain maslin dan perah ke dalam mangkuk untuk mengeluarkan airnya
- biar airnya mendap selama 20 min, kemudian buangkan bahagian yang jernih
- ambil bahan mendap (sagu), campurkan dengan ubi kayu, kelapa parut, garam dan air gula
- gaulkan sebati dan tuangkan ke dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu
- kukuskan selama 20 min
- untuk lapisan bawah: bancuhkan semua bahan sehingga sebati dan tapiskan
- setelah lapisan bawah masak, lorekkan2 bahagian atasnya dengan garfu sebelum dituangkan adunan lapisan atas
- kukuskan lagi selama 25-30 min atau sehingga masak (pastikan penutup loyang ditutup dengan kain atau dengan alumininium foil supaya air kukus tidak menitik)
- keluarkan dari kukus dan biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong
source: bro rozzan (ubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment