Bahan-bahan:
250gm tepung roti
25gm gula kastor
1 camt garam
1 camt instant yeast
120ml susu segar
1 biji telur - dipukul sedikit
30gm unsalted butter
nutella secukupnya
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti
cara:
- masukkan semua bahan doh ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
- kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- bentukkan semula doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min
- kemudian canaikan doh tadi menjadi bentuk rectangular (seperti dalam gambar)
- potong dua doh yang telah dicanai tadi
- kemudian sapukan kedua2 doh tadi dengan nutella (lihat gambar)
- gulungkan setiap satu seperti swiss roll (lihat gambar)
- kemudian ambil kedua2nya dan ditwistkan (cara ikut selera masing2)
- letakkan ke dalam loayng yang telah digris terlebih dahulu
- setelah itu biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- kemudian bakar pada suhu 180C selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan
- setelah itu keluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti tadi dengan sedikit olive oil supaya ianya sentiasa lembut
- setelah sejuk bolehlah dipotong dan dihidangkan untuk minuman petang
source: happy home baking
0 comments:
Post a Comment