![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVur4TT4CXU6tJ751MafTlFGLc155W0rUh-_RhnSs_vh3qgyTDLDI36_S0EfJG-p-WzkQxC-RXgkZpseXmd4CEg6QsxBTokIwBf-fpL97HYPeRbOXZsTBFCtVCiZo8Hlh2TW94xuhSfSU/s400/IMG_2100.jpg)
Bahan-bahan (1 family):
600g ikan parang
300gm bendi - dihiris pangkal
100ml minyak masak
1 batang serai - diketuk
400ml air dicampurkan dengan
1 1/2 sudu makan asam jawa
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
15-20 tangkai cili kering - direndam lembut
3 sudu makan kelapa parut - digoreng keemasan
1 sudu teh jintan manis - disangai & ditumbuk
1 sudu teh jintan putih - disangai & ditumbuk
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang kecil
sedikit belacan
cara:
- panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan serai hingga berbau dan keluar minyak
- masukkan air asam jawa dan ikan
- jika kuah tidak sama paras dengan ikan, tambah sedikit air
- kacau sekali-sekala hingga mendidih
- bubuh bendi, garam dan gula. kacau sekali-sekala
- bila bendi lembut dan ikan masak, angkat dan hidangkan bersama2 nasi panas dan juga ulaman
0 comments:
Post a Comment