![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjrMC784WxCcS0hxQxlpW8rDL1AGmIzzOZtgFGDk4kmNIEgHHlqEPUE3-zjZL-28cyJM3h3X-JNfuXyU3ZyZmVW9AVxx-d-hyD2y54dCd69pbC2PCehuiBrdoqTmDob3yvX5iUZJKAWPU/s400/IMG_2201.jpg)
1 kg ikan parang / mackerel / kembong
500g tepung kanji / ubi
garam secukupnya
125ml air
sedikit kiub ais
sedikit serbuk perasa
cara:
- buangkan kulit ikan dipotong dari kepala hingga ke ekor tujuannya senang utk diblend
- ambil isi ikan, buangkan tulangnya dan blend
- keluarkan isi ikan dan masukkan ke dalam mangkuk sambil dibubuh garam dan serbuk perasa
- campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini
- kemudian bubuh tepung dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yg kenyal
- celup jari dalam tepung dan bentukkan doh menjadi seperti silinder
- jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyaZHqbwoROw0UrEjj5_XyBtm_WkNIGhJ4xxwi9j9rGJCd9dWRpZ3J4C2fxLv_5N_XEUqN5ub00H_qShcEFMFfS8yBFSJzJxhDfiKjHuBzJnxcUPXWFjawLJYeJkJ0iect_zJH360WsNY/s200/IMG_2186.jpg)
- bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgphyh-7MU1kzR6XMulvikn6XLZTQ7Tf6wZvd-WhsxY33cDl_38YtZuWebCowr-rvRiqlp2A7Pzg4J3JTpj55R4i8-uzqfgHZnmIDEAQXLs3sZDT-I6Ep03tuB9OlM_fci55kavKhuo_EI/s200/IMG_2188.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTYi-AM_9g3qcWKBSoNG78dkQ3ZQO8QCfcmNTyrqtxlZsbjNXXfBoe2duOa7AFlEwdHTkavg5sgfF2B82lCPiQixI5ernDO7OR3LRS7DHggoJ4ajdyqswkTzOSyj2vVvJ27jyfjRfCd_M/s200/IMG_2189.jpg)
- biar sejuk sebelum dihiris dan digoreng di dlm minyak panas dan boleh dimakan dengan kuah cili atau sos lingam
- potong nipis, simpan dlm tupperware dan masukkan di dlm fridge
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgxZFJesCUEYZIdLaWHH8uHVGNtVNj3RryGs8UUq9bDZudt93blU6tHLF543mh57FnvwEFmA5r7Byy6qTmtcsatuoTFGJEUjADBSfTalW91Iby2l9DmWXSk5Jq84zd4gG86lJ0H0HVH6w/s200/IMG_2194.jpg)
0 comments:
Post a Comment