![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQIfP8l1qdsC4moQFcZdunuZBanEp3SMrXE7fklsed_wEDQOtQiAYrcyicd9JwClSNCnNRnoHaWrdjxBfyGgr2ECGKZXSwprCGibyMBn1CukpUZ6dAGhTQRKIininC0NKrnYauicPp3DQ/s400/IMG_2226.jpg)
Bahan-bahan (30 biji):
250gm tepung pulut
230ml air
200gm kepala parut putih
120gm gula melaka - dipotong kiub
10 helai daun pandan
2-3 sudu makan air - jika perlu
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan air kapur
sedikit pewarna hijau
garam secukup rasa
cara:
- kisar air dan daun pandan hingga hancur. masukkan pewarna hijau
- gaul sebati tepung pulut, tepung gandum dan air kapur
- masukkan air daun pandan dan kacau hingga menjadi doh yg lembut. tambah sedikit air jika perlu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlzON1hpl88t1TH5xKxTTFWphL72sm9DWtioMBU8vdyplOgAd_2MOxOvcBiSxiVLQnazQ_oHyqVEhnI9IYrYwAy1JlL6JE4jjysh1OMryhvxFgsSui9eegYwUpLN7ACf407RbO5hUBGlE/s320/IMG_2217.jpg)
- bentukkan doh menjadi bebola kecil
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgccnlYmjakj0T6TNPfSkiuvfSvMZ8u_ekkTIPXMwtevfqC2k5facNVRc0JWLcfNy2e8sD9VDKVwtbWjnV5UFd0NSvV6ER25UOmbAqgPb_kJwYKCLvTuoLNiPNyobRm_c0CEqAug_na3ss/s320/IMG_2219.jpg)
- isikan sepotong gula melaka ditengahnya
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3M5j82GmPnF26DjMTxJfg7zbs_feDNMQhRO99QvmEigjyY96UbcNmyWL3GmRy-TSfQMACfmS1wrgvMcDS-SeDtafx0olT9Qp2yK_Jn697hAyYti2HGF20PYt5QXGJh-6jirQ-r_DJAos/s320/IMG_2216.jpg)
- tangkupkan semula menjadi bebola. buat beberapa biji dan masukkan ke dalam air mendidih di dalam periuk
- bila kuih timbul, menandakan ia masak. angkat dan terus golekkan dalam kelapa parut bercampur garam
0 comments:
Post a Comment