![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGacQkyAwJPLBjBsNYlrg89836BVowipdpxonN7H09tOFNG2r6jCFD5aVguvzsfiUfTWpGp9kSSCtiBijB-GhYXSfba-BJPgt6aLef2XXDf8Q2w2vXvK3PWg-tEL0ryBiiHfgqKRxjj0o/s400/ayam+goreng+mamak.bmp)
1.5kg ayam - dipotong ikut suka
1 1/2 camt jintan putih - disangai & ditumbuk
1 camt pes bawang putih
2 camt pes halia
1/2 camt serbuk kunyit
1 camb serbuk ketumbar
1/4 camt serbuk lada hitam
1 1/2 camt serbuk cili
2 camb tomato puri
2 camb tepung beras
sedikit pewarna merah - jika suka
garam secukupnya
3 pelepah daun kari
minyak untuk menggoreng
cara:
- perap ayam dengan semua rempah dan garam selama 2 jam
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHxbnn6juDcMy5WljHFEfZfm3DQt9-K-6cM7LCQy9jyTpyw9GGWsQDCCZhxPfUsJrVjWWR4uykz80GvsS8zCp9fUQYiArtb6VAbgkwkh3Yl66XDLjyuPqEFXdedVgzDy1nXOW5sUe2ul0/s320/IMG_2347.jpg)
- balik2kan supaya rata rempahnya
- panaskan minyak, goreng ayam dengan beberapa helai daun kari hingga masak
- angkat dan sedap dimakan dengan nasi putih dan lauk2 yg sama waktu dengannya
0 comments:
Post a Comment