Pages

29 August 2007

Sup ayam mamak style

Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung atau ayam bando pun buleh gak - dibelah 4
air - utk merebus ikut suka ati ler
daun sup dan daun bawang secukupnya - dihiris (kalau ada mmg sedap tak ada pun tak apolah joyah)
4 camb minyak
4 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
2 cm halia - dikisar

Bahan rempah (dikisar jadi serbuk):
2 camb jintan manis
1 1/2 camb jintan putih
2cm kulit kayu manis
1/2 camt lada hitam - kurangkan jika tidak mau pedas
3 kelopak bunga lawang atau 1/2 kuntum
1 kuntuk bungan cengkih

Bahan pemekat:
1 camb tepung gandum - dibancuh dengan
1/2 cawan air utk dijadikan pes

cara:

1. rebus ayam dengan air hingga mendidih
2. perlahankan api dan renihkan hingga ayam empuk
3. keluarkan ayam dan sukat air rebusan sebanyak 1.5 ltr dan ketepikan
4. potong ayam menjadi kepingan kecil
5. panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi
6. masukkan pula rempah kisar dan sedikit air rebusan
7. kacau hingga naik minyak dan wangi
8. tuangkan baki air rebusan dan kacau sekali sekala hingga mendidih
9. perlahankan api, tuangkan pes tepung dan kacau tanpa henti hingga kuah sup menjadi pekat
10.sendukkan ke dalam mangkuk berisi kepingan ayam dan taburkan daun sup dan daun bawang (dlm gambo tak letak sbb tak ada cian kat den)

note: jika kuah terlalu pekat setelah memasukkan pes tepung, tambah sedikit air mendidih dan kacau rata
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin