![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnDTVTu8PzTXSci3QULfIgCI-id_39Pbzqrz0KRgzu5ax5klxeqLR2K3tRosxvJGDzkqH_XSWJsfH3UQAhj4QWsPxJO_5IAqi0JYJrXXA2s87kViU73HtHOyg1ZePYI3fuONM7ay_5alc/s400/IMG_2076.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-20pHiBYfSf3it7RXX1QbB4TtocaUz1vUwUC8dODGpShDrzbtWigPMQeEqO3SmYqtjzFDJ2uYribN5ezlREGzd7IvhA7_IH7VOwhkGDYob_0YE5NMLA6mZWd8IKIYfIiChDOfR0__5BI/s400/IMG_2074.jpg)
Bahan-bahan (4-6 org):
400gm tepung gandum
sedikit garam
100gm marjerin
100g butter
60-70ml air ais
kuning telur - utk sapu
Bahan-bahan lauk:
3 camca besar minyak
3 biji bawang merah - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
300gm dada ayam - dipotong kiub
200gm ubi kentang (dlm 2 biji size sederhana) - dipotong kiub dan direbus
200gm cendawan dlm tin - dihiris (kalau beli yg cream mushroom punya pun boleh lepas tu cuci ler)
60gm sayur campur
garam, serbuk lada hitam dan serbuk perisa (kalau suka ler) - secukupnya
Sos putih:
30gm butter
30g tepung gandum
100ml susu segar
200ml air
cara:
- utk lauk: panaskan minyak dan tumis bawang hingga berbau
- masukkan ayam dan kacau hingga masak
- masukkan bahan2 lain, garam, serbuk lada hitam dan serbuk perisa
- masak hingga kering kemudian angkat
- utk sos putih: cairkan butter, masukkan tepung dan kacau 1-2 min
- masukkan susu, air dan kacau hingga pekat
- angkat dan campurkan dengan cendawan tadi
- biar sejuk
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpBmk0pM2amihnvDLJ4wZHcyksZ-lGxTGNd_RuYRXANNlEk17Gmvy1_rwhWvTgp-ScGZ40qjPEx6EBk7E-xStjev2-6jpqtXvfbkcgH2b7ff-6XWMfNxuhwWhch6fwAQxifAd1xj5p6NQ/s400/IMG_2063.jpg)
- utk pastri: gaul dan ramas tepung, garam, marjerin dan butter
- masukkan sedikit demi sedikit air (jgn terlalu banyak nanti doh jadi lembik), uli menjadi doh
- bungkus dan simpan didlm fridge selama 20min
- canaikan pastri dan terap dengan acuan bulat
- alas tin pie dengan pastri dan isikan dengan lauk ayam
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1lLl7XXViZpq236P6sYKlAtZNOT2XyRsY7-6Byt3vZ052gW6JW6OhhsCUgnDswkmuKRRF-D6y9fv13ZICZlCrqrTMrdTFWCJUyg2CMFmaxoMUgRbUWFdkm29mXwf9jKLf4Yd0FSAjhfw/s400/IMG_2065.jpg)
- basahkan kelilingnya dan tutup dengan sekeping pastri lagi
- sapu kuning telur kemudian cucuk atasnya dengan hujung pisau
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9y1nkpYXyb5l1sPof_BDHab4ELgHgrY7-D_0hqehDBH0uuMaXGMLT9JExPf3sxBDvxGwHJGcV6QefUr-M7jTlAlH4a2XVna_kCgXyTIil0Js9c4h6eubXcDWPeDdjfUm86XWOnsRPI9U/s200/IMG_2066.jpg)
- bakar pada 200c selama 35-40 min atau sehingga masak dan keperangan
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOBi1CNXZx7fLNXSqR4kaoOuDgrcG40DOUx2ZWiwIYEnbtaD3zsK99JGqbCHlFqs7MTgQeAjbPfj1F6lOYovwJls5QLVCW4O-dnYEF_rQC-UB9XtFPMy57VDm0D9eI_4_r2j3VHO4tuGM/s200/IMG_2068.jpg)
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment