Pages

28 August 2007

Len chee kang panas

Bahan-bahan:
40g gula melaka
50g gula kastor
40g biji teratai (lotus seed) - direndam dlm air
10 keping longan kering - dibilas
10 keping bunga lili kering - direndam dlm air
1 camb biji selasih - kalau ada lagi meriah
1 camb biji sagu - dibasuh & ditoskan
2 camb biji barli - dibasuh & ditoskan
kacang goreng atau almond
fungus putih - rendam hingga kembang dan potong kecil2
laici
600 - 700ml air
1 camt esen ros

cara:
  • masak gula melaka, gula kaster dan air hingga gula larut
  • masukkan biji teratai, longan kering, bunga lili kering, biji selasih, sagu dan barli
  • biar mendidih hingga biji teratai dan bunga lili lembut
  • masukkan kacang, laici dan fungus putih
  • masukkan esen ros dan kacau sebati
  • biar campuran sejuk sebelum dihidangkan dengan bahan lain jika suka

note: boleh juga di letakkan telur burung puyuh ikut selera masing-masing

source: puan norzailina nordin

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin