Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
5 biji ubi kentang - dipotong kecil atau berbaji dan goreng
1 batang karot - potong bulat2
1 biji capsicum merah - dipotong kecil
2 biji tomato - dibelah 6
1 labu bawang besar - dipotong bulat
3 biji cili merah - dihiris kasar
10 biji cili padi - dihiris kasar (kepedasan ikut pada masing2)
sedikit kunyit serbuk - untuk digaulkan pada ayam
garam secukup rasa
air - optional
Bahan2 tumis - dihiris semuanya:
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia
cara:
1. gaulkan ayam dengan garam dan kunyit serbuk dan gorengkan sehingga masak (gunakan minyak bekas goreng ubi kentang) jangan goreng terlalu garing sangat nanti ayam jadi keras
2. keluarkan minyak dan tinggalkan untuk menumis
3. tumiskan bahan2 hiris sehingga wangi dan masukkan ayam. gaulkan rata
4. masukkan karot dan semua jenis cili. gaulkan rata
5. masukkan bahan2 lain dan kacau rata. boleh diletakkan sedikit air kalau nak kuah dan masukkan garam secukupnya
6. angkat dan hidangkan panas2
note: resepi asal letak 20 tangkai kacang buncis dan tak letak air
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment